Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Mária búcsú Celldömölkön

2013.09.24.

Karvalics Roxána

Az idei évben szeptember 7-e és 8-a között került megrendezésre a helyi katolikus hitközösség legnagyobb ünnepe, a celldömölki Mária búcsú. Ebben a két napban számos lelki programmal várták a helyi híveket és a zarándokokat. Mária tisztelete és szeretete már a 12. század óta jelen van településünkön a bencés atyák jóvoltából.

 A búcsú történetéről, hagyományairól Kirner A. Zoltán plébánost kérdeztük:


- A közösség életében valóban a legnagyobb ünnep a búcsú. A búcsú a templom titulusához kötődik, minden egyházi intézménynek van egy védőszentje, a mi templomunkat Mária tiszteletére szentelték fel. A gyökerek egészen visszanyúlnak a 12. századik elejéig, a bencések jelenlétével folyamatos Mária kegyhely volt itt. Ők ajánlották plébániánkat a Nagyboldogasszony oltalmába. A bencések a Romtemplomban telepedtek le, ahol készítettek egy szobrot Máriának, majd itt imádkoztak az emberek. A bencések a munka szeretetére, az imádság és a nevelésre fektetve a hangsúlyt megpróbáltak lelki életet élni és kialakítani, ez egészen a törökök betöréséig működött.


Mindenkinek ismerősen csenghet Koptik Odó apát neve, akinek köszönhetjük szép templomunkat és a Mária tisztelet megerősödését a török pusztítás után…


- Koptik Odó dömölki apát nevéhez fűződik a település alapítása. Koptik a máriacelli kegyszobor másolatával érkezett Dömölkre. Épített egy kis kápolnát, mellé pedig egy ásott kút került. Ennek a kútnak az ásásakor az egyik munkás fejére egy nagy kő esett. Súlyos sérülések miatt a kútásót halottnak hitték, aki csodás módon mégis meggyógyult. A csodatévő kőnek hamar híre ment a környéken és megindultak a zarándokok a Mária kegyhelyhez. Nemsokára megépült templomunk, amely hatalmas méreteivel lenyűgözte a zarándokokat. Ennek átadására 1748 őszén került sor, soha nem látott, mintegy 50 ezres tömeg előtt.


»Ezt az egyházi rendezvényt több hetes felkészülés előzte meg, hogyan is zajlik manapság egy celldömölki búcsú, milyen konkrét programok voltak?


-  A celli búcsúnak régre nyúló, több éves hagyománya van. Én két évvel ezelőtt kerültem ide és elmondhatom, hogy egy remek csapatot örököltem. Gyakorlatilag 1 hónappal ezelőtt összeültünk a szervezőkkel, kiosztottuk és megbeszéltük a feladatokat, a tennivalókat a zarándokok fogadásától egészen a megvendégelésig.  A Mária főbúcsú szeptember 7-én, szombaton 16 órakor a diákok szentmiséjével kezdődött, ez egyben a tanévnyitói szentmise is minden iskolás számára. Este fél 7-kor Dr. Pehm László, a Győri Hittudományi Főiskola szakigazgatója mutatott be szentmisét, melyet gyertyás körmenet követett. 9 órakor a Szombathelyi Székesegyház Werner Kórus koncertjét hallgatták meg a hívek, majd éjszaka és hajnalban lelki programokkal  – szentségimádás, rózsafüzér, keresztút – várták a búcsúra érkezőket. Szeptember 8-án, vasárnap délelőtt 10 órakor Bátor Botond, a Pálos Rend tartományfőnöke tartotta az ünnepi szentmisét, ezt követően ismét körmenet indult a városban, majd 2 órától került sor a zarándokok búcsúztatására.


»A rendezvény egyik fontos eleme a körmenet. Mit jelképez ez?


- A körmenet lényege az, hogy egy kicsit kijöjjünk a templomból, hiszen a litorikus életünk mindig itt zajlik. A körmenet folyamán áldást adunk négy helyen, megáldjuk a várost, az Úr áldását kérjük. Ilyenkor Máriát is kihozzuk, ez egyfajta nyitás, tanúságtétel a lakosság felé, hogy nemcsak a templomban van velünk hitünk, hanem a falakon kívül is örömmel énekelünk és imádkozunk.


»Milyen mértékű zarándoklat köthető a kismáriacelli főbúcsúhoz, illetve honnan érkeznek a zarándokok?


- Az utóbbi két búcsúra visszatekintve azt látom, hogy minden évben egyre több érdeklődő jön el Celldömölkre. Próbáljuk megszólítani az embereket különböző fórumokon, akár a Mária Rádión keresztül, akár egy-egy keresztény újságban, de a legjobb terjesztési eszköz mindig a személyes tapasztalat. Évközben is nagyon sokan jönnek zarándokolni. A búcsún részvettek többek között zarándokok Budapestről, Szombathelyről, Szegedről, Fertődről, Tapolcáról, Győrből, de akadtak hívők szülőhazámból, Erdélyből és Ausztriából is. Vasárnap a szentmise utáni körmenet nagyon népszerű volt, hiszen több ezren vonultunk együtt az utcákon.


Természetesen, ha búcsú, akkor a helyi vidámpark sem maradhat ki. Körhinta, dodzsem, ugrálóvár és még számos szórakoztató játék várta a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A környék képzőművészei mutatták be alkotásaikat, valamint helyi árusok települtek ki portékáikkal.


 


Karvalics Roxána

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb