Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Kitüntetések átadása az államalapítás és az új kenyér ünnepé

2013.08.31.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Augusztus 20-án országszerte az államalapításra és Szent István királyra emlékeztek. Celldömölkön ünnepi misével, kenyéráldással és városi kitüntetések átadásával ünnepelték a magyar államiság több mint ezer évét.

Augusztus 20-a az egyik legrégebbi magyar ünnepnap. Ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, államalapító királyunkra, a magyar államiság több mint ezer évére és az új kenyérre. De mit is szimbolizál a kenyér? Mit látunk ilyenkor az asztalon? A kenyér messze túlmutat önmagán. Gondoljunk csak a kenyérkereső szavunkra, vagy néhány közmondásra, mely többet jelent a kemencés pékárunál. Az Úri imádságban - „…mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…” – sem a vekniért könyörgünk, hanem  az élet fenntartásához szükséges alapvető dolgokért. Ez a betevő falat, melyből kinek több, kinek kevesebb jut, mindjárt tudjuk, hogy az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. 


A nemzeti ünnepnap városunkban, a katolikus kegytemplomban szentmisével kezdődött, majd a Városházán ünnepi műsorral folytatódott. A szeles, borús időjárás a hivatal falai közé szorította a vendégeket, de így is szép számmal gyűltek össze celldömölkiek, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.  Az ünnepség nyitányaként Szalai Szabolcs szavalatát hallgathatták meg az egybegyűltek. Ezt követően Fehér László polgármester mondott beszédet, melyben kiemelte: augusztus 20-a a dönteni tudás, a béketeremtés, az Európához tartozás, a megújulás, a jövőbe vetett hit ünnepe. „Szent István király emléke, munkájának eredménye ma is megtalálható. Évről évre felidézzük Szent István nagy tettét, a magyar királyság megalapítását, amellyel a magyaroknak biztos helyet készített Európában, és felidézzük, hogy ennek köszönhetjük megmaradásunkat. Az akkori Európában függetlenséget biztosított Magyarországnak, és ezt a függetlenséget úgy őrizte meg, hogy közben bekapcsolta Magyarországot Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe.” fogalmazta meg gondolatait a polgármester, majd így folytatta: „István törvényei a korabeli Európa legemberségesebb törvényei voltak, és István király egységesen betartatta és be is tartotta a hozott törvényeit. Jogbiztonság volt az ezer év előtti országunkban. Az emberi jogok érvényesülését őriznünk kell napjainkban is. Mi is az ezeréves állam részesei vagyunk, és nekünk is van felelősségünk a következő ezer évre.” A polgármester beszélt még a jövőbeni tervekről, a JUFA Ungarn Kft. fejlesztési elképzeléseiről, a fürdőbővítésről, mely a helyi turizmus fellendülését szolgálja majd. Visszatekintett a közelmúltba, és megemlítette a város másik nagy beruházását, a Kemenes Vulkánparkot, ami országos visszhangot váltott ki. A folytatásban a Kemenesalja Néptánccsoport ünnepi műsorát kísérhették figyelemmel az egybegyűltek. A nemzeti szalaggal átkötött új kenyeret a hagyományokhoz hűen, ebben az évben is a történelmi egyházak képviselői, Kovács Ferenc káplán, Rác Dénes evangélikus és Németh Tamás református lelkészek áldották meg. Az állami ünnep keretében az augusztus 20-i városi kitüntetésekkel együtt adták át a Pedagógusnapi és a Semmelweis-napi elismeréseket is.


Pedagógusnap alkalmából „Celldömölk Városért Érdemérem” elismerésben részesült: Hegedüs Csabáné, Gregorich Zsófia, Kovácsné Gersey Ildikó, Radányiné Nováki Márta, Sulyokné Reicz Magdolna.


Semmelweis-nap alkalmából kitüntetést vehetett át: Dr. Hegyi Judit, Illésné Tóth Marianna, Hanzsér Elemérné, Hosszú Gyuláné, Tóthné Magyary Zsuzsa.


Állami ünnepünk, Augusztus 20-a tiszteletére alapított Celldömölk Városért Érdemérmet vehetett át Nagy László, Homlok Zsolt, Elekes Gyula István, Horváth Béla, László Szabolcs.


Celldömölk Városért Emléklap elismerésben részesült: Holpertné Tatár Erika; Németh Ilona Julianna, Finna Vilma.


 


Vajda Zsuzsa

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb