Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Munkácsy elment, a szellemisége itt maradt

2013.09.01.

Baranyai-Vajda Zsuzsa

Július 30-án véget ért a Munkácsy-kiállítás Celldömölkön. A világhírű festményeket három hónap alatt, több mint 8500-an tekintették meg a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár alkalmi bordó szalonjában.

Hogy mennyire népszerű még ma is a világszerte leghíresebb magyar festő, Munkácsy Mihály, mutatja az is, hogy az elmúlt hónapokban nemcsak az országból, hanem a határon túlról és más kontinensről is érkeztek látogatók. Voltak, akik műértő szemmel figyelték a tárlatot, másokat a festő hírneve csalogatott be a kiállítóhelyre.


A nyitás óta hagyománnyá vált, hogy minden kétezredik vendéget ajándékcsomaggal lepett meg a városvezetés. A zárást megelőző napon érkezett meg a 8000. vendég a kiállítóhelyre. Németh László és Némethné Nagy Éva celldömölki lakosként vették át a meglepetéscsomagot Fehér László polgármestertől.



A zárónapon is nagy volt a mozgás a művelődési központban. Egy nap alatt közel hatszázan váltottak jegyet a kiállításra, amire az elmúlt három hónapban nem volt példa. A mérleg minden tekintetben pozitív irányba billent. Fehér László, polgármester elmondta, hogy a gyakorlat szerint, a nagyobb városokban a település lélekszámának 15-20%-a nézi meg a kiállítást. Celldömölkön összesen 8565-en látták a Pákh-gyűjteményből való 20 Munkácsy képet (ami egy kisváros tekintetében jónak mondható, hiszen az arányokat tekintve ez azt jelenti, mintha egy 100 ezres városban 70 ezren tekintették volna meg). A polgármester azt mondja, hogy a helyi cukrászdáknak, kávézóknak, éttermeknek is megnövekedett a vendégforgalma és a Kemenes Vulkánpark látogatottsága is nőtt.


A kiállítás a három hónap alatt a celldömölkiek szívéhez nőtt. A feltételeknek rövid időn belül kellett eleget tenni, mígnem a bordó szalonná átalakított galéria Munkácsyhoz illő lett. „A galéria egy bensőségesebb állapotba került, a Munkácsy festményekhez illeszkedő nagyon szép bordó színben kerültek felújításra a falazatok, klimatizált lett a helyiség, ami a képek szempontjából elengedhetetlen volt. Megjelenésében igazi bemutatóteremmé vált.” – mondja Söptei Józsefné, alpolgármester, aki azt is megjegyzi, hogy a jövőben is érdemes lenne, hasonló színvonalú tárlatot szervezni, hiszen a magyar képzőművészet számtalan jeles festővel jeleskedik. Ehhez azonban összefogásra van szükség. Ebből jól vizsgázott a város, Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója elmondta, hogy a kiállítás előkészítésében és a lebonyolításában közel nyolcvanan vettek részt. Civilek és szakemberek dolgoztak együtt: tárlatot vezettek, felügyelték a kiállítást, működtették a jegypénztárt, gondoskodtak a festmények és a látogatók biztonságáról.


A zárónapon különleges programmal, éjszakai nyitva tartással várták az érdeklődőket. Az éjjeli nyitva tartás meghozta a kedvet a tárlatlátogatáshoz, este tíz óra után is zajlott az élet az intézményben. Minden ötödik látogató ajándékot kapott a belépőjegye mellé, ezenfelül értékes ajándékcsomagokkal lepték meg a vendégeket. Az utolsó helybeli látogató, egy fiatal pár Balogh Mónika és Horváth Dániel, az utolsó vidéki vendég pedig a sárvári Pócza Imre volt. A celldömölki Hajnal Sándorné, Vermes Attila, Figel Judit és partnere szintén az utolsók között érkezett, mint ahogy a szombathelyi 11 éves Németh Lacika. Az ünnepélyes záró esten, éjfélkor lekapcsolódtak a fények, és bezárult a kiállítás.

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb