Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Bemutatkozás

2008.12.31.

Celldömölk több mint 750 éves múltra tekinthet vissza. A település ősi magját, a dömölki apátságot először egy 1252-ben kelt oklevélben említik. Városunk ma a csaknem 28 ezer lakosú Celldömölki Kistérség központja.


Celldömölk közel 12 ezer lakosú város Vas megye keleti határán. Kemenesalja természetes központja. E kistáj a megye délkeleti részén húzódik mintegy 15 kilométeres szélességben és 50 kilométeres hosszúságban. A város mellett emelkedő Ság hegy a dunántúli, Balaton-felvidéki tanúhegyek legnyugatibb tagja.


 


 


 


Celldömölk több mint 750 éves múltra tekint vissza. A település ősi, központi magját, a dömölki bencés apátságot először egy 1252-ben kelt oklevélben említik. Az apátság közelében két település is kialakult. Jobbágyainak és szolgálóinak faluját Pórdömölknek, később Egyházasdömölknek, a nemesek faluját Nemesdömölknek nevezték. Az apátságban bencés szerzetesek tevékenykedtek. Az egyházi működés a török hódoltság idején szinte teljesen szünetelt, majd az 1681-es országgyűlési törvénycikk nyomán Nemesdömölköt artikuláris helynek jelölték ki, ahol evangélikus templomot építettek.


A 18. század elején az apátságba visszatértek a szerzetesek és létrehozták Kismáriacellt. A bencés apátság már a 16. század előtt is búcsújáró hely volt, csodatévő hírében álló kegyszobrát a törökök elől elmenekítették. Az ausztriai Máriacellből az ottani kegyszobor másolatát hozta magával Koptik Odó apát, és lendítette fel ezzel újra a hitéletet. A kegytemplomot 1748-ban szentelték fel. Az 1755-ben épült  kálvária átadásával teljessé vált a búcsújáróhely. Kiscell apátsági székhellyé lépett elő.


A település 1768-ban sóhivatalt kapott, 1790-ben II. Lipót mezővárossá nyilvánítatta Kiscellt. A város egyre inkább benépesült, iparosai, kereskedői, híres vásárai és sóraktára révén hamarosan a környék központja lett. 1830-ban Kiscellben alakult meg az ország egyik első vidéki társasköre, a Kemenesalja Casino. A 19. század közepén közigazgatásilag megerősödve járási székhely lett.


A vidéket ekkor érte el a vasút, Kiscell a századfordulóra személy- és áruforgalmával vasúti csomóponttá, áruelosztó és átszállóhellyé vált. A város népessége szinte robbanásszerűen nőtt.  A vasutas város jelentette az alapját a kapitalizálódásnak, sorra jöttek létre a pénzintézetek és a gazdasági társaságok.


 A két település, Kiscell és Nemesdömölk 1904-ben Celldömölk néven egyesült majd 1950-ben Alsóság is a település részévé vált., amit ezek után nagyközséggé nyilvánítottak. Izsákfa csatlakozása után, 1979. január 6-án kapott városi rangot Celldömölk, amely napjainkban a közel 28 ezer lakosú Celldömölki kistérség központja.


Celldömölk az ötmillió éves Ság hegy, a 279 méter magas egykori tűzhányó lábánál található. A néhány százezer évig működő tűzhányó maradványa a kettős csonkakúp, amely Kemenesalja egyik ékessége, a bazaltbányászat során kialakult krátere pedig idegenforgalmi látványosság. A Ság hegyet 1975-ben nyilvánították védetté, s ezzel létrejött az ország egyik legkisebb, Vas megyének pedig az első tájvédelmi körzete. A Ság hegy a történelmi borvidékek közé tartozik, már a rómaiak korában is művelték a szőlőt, melyből ma is nemes savakban gazdag bort termelnek a gazdák.

A celldömölki Katolikus Kegytemplom zarándokok ezrei által látogatott Mária-kegyhely. A nemrég felújított városközpontban a  kegytemplom, a bencés apátsági épület  és a kálvária barokk épületegyüttese fogadja a látogatót.

 

 

 

 

 

Városunk legújabb attrakciója a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. A látogatók 1600 négyzetméter vízfelületen, nyolc medencében érezhetik a víz megújító, gyógyító hatását. A fürdő gyógyvize kiválóan alkalmas mozgásszervi panaszok enyhítésére, betegségek kezelésére.

 

 

 

 

 Városunk Budapesttől 182, Bécstől 150, Pozsonytól 147 kilométer távolságra fekszik, közúton és vasúton is könnyen megközelíthető. A jelentős nemzetközi repülőtereken kívül Celldömölk szomszédságában (6 km-re, Tokorcson) kis gépek fogadására alkalmas repülőtér is található.

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb