Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006

2023.12.01.

 

„Vas-paripán a vulkánhoz”

 

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006

Kedvezményezett: Celldömölk Város Önkormányzata 9500 Celldömölk, Városháza tér 1.

Szerződött támogatás összege: 536.858.423 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. 12. 11.

A projekt tartalma:
Celldömölk turisztikai célpontjainak bővítése, valamint a vendégszám növelése végett Vasúttörténeti Park kerül kialakításra a Kemenes Vulkán Park melletti területen. A projekt célja a gazdaság élénkítése mellett egy koordinált fejlesztés megvalósítása, melynek keretein belül hangsúlyozásra kerül a város egyedi turisztikai jellege.
A vasúttörténeti múltra tekintettel a kialakításra kerülő park egy kisvasúttal és a régi korokat idéző állomásépülettel fog rendelkezni, mely az aktív és kulturális kikapcsolódási lehetőségeket harmonikus egységben ötvözi. Így a beruházás egy területen belül alakít ki kettő, akár külön-külön is turisztikai értékkel bíró helyszínt. Ezen túl tematikus elemként játszóterek építése is megvalósításra kerül.
A létesítmények építése során az akadálymentesítés előírásai érvényesülnek, valamint szociális helyiségek is kialakításra kerülnek, így minden kikapcsolódni vágyó látogató számára megfelelő helyszínt biztosíthat az elkészült park a későbbiekben.

A projekt tartalmának módosítását követően sor került az újra tervezésre. A módosításnak megfelelően elkészült az építési engedélyes tervdokumentáció. A Vas Megyei Kormányhivatal által 2022. március 30-án kiállított építési engedély 2022. április 11-én vált véglegessé. A jogerős építési engedély birtokában elkészítésre került a kiviteli tervdokumentáció.

A projekt megvalósítási helyszínei véglegesítésre kerültek. Celldömölk Város Önkormányzata és a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület között együttműködési megállapodás jött létre a projekt keretében létrejövő attrakció fenntartható működése és a meglévő turisztikai kínálatba történő integrálása érdekében. A turisztikai attrakció részletes marketingstratégiája elkészült. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás felhívása és az ajánlattételi dokumentáció elkészült a kiviteli tervdokumentációban rögzített műszaki tartalom megvalósítására. Celldömölk Város Önkormányzata a kivitelezői közbeszerzési eljárást megindító ajánlattételi felhívást 2022. június 02-án tette közzé. Az eredményes közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2022. szeptember 28-án kerültek megkötésre a magasépítési és parképítési részfeladatokra vonatkozó feltételes vállalkozási szerződések. A többletköltség támogatás megítélését követően magasépítésre vonatkozó vállalkozási szerződés 2023. március 01-én a parképítésre vonatkozó vállalkozási szerződés pedig 2023. március 02-án lépett hatályba. A munkaterület átadás- átvételi eljárás lefolytatására 2023. március 14-én került sor. Borgáta Község Önkormányzata és Mesteri Község Önkormányzata a projektben vállalt eszközbeszerzések megvalósításához beszerzési eljárás keretében 3-3 árajánlatot szerzett be. Borgáta Község Önkormányzata 2023. április 07-én Mesteri Község Önkormányzata pedig 2023. június 28-án kötötte meg a szállítási szerződést.

A projekt nyilvánosságát a Kommunikációs tervvel, szórólap terjesztésével a www.celldomolk.hu honlap http://www.celldomolk.hu/aloldal.php?menu=362&mod=cikk&id=1120 című aloldalán elérhető tájékoztatóval és a projekt indításáról szóló sajtóközlemény kiküldésével, projektnyitó rendezvénnyel, projektnyitó rendezvénnyel, fotódokumentáció készítésével, valamint a megvalósítási helyszíneken „B” illetve „C” típusú tájékoztató táblákkal biztosítottuk.
 

Projekt fotók:

A kivitelezési munkák teljesülése elérte a 25 %-ot.

Celldömölk helyszínen a kivitelezés a terület előkészítésével kezdődött. Vasútállomás alapozása, falazása, födémje elkészült. Remiz épület alapozása, falazása, fa tetőszerkezete megvalósult. A térburkolat szegélyének készítése folyamatban van. A parkoló területén az alépítmény elkészült. Vízellátás és szennyvízelvezetés alapszerelése megtörtént. Parkosítás földmunkái megtörténtek, a sétány alaprétege elkészült, a burkolatszegély kivitelezése megtörtént. A kisvasút sínpályájának ágyazata elkészült, a sín szerkezetek lerakása megkezdődött. Borgáta Község Önkormányzatának eszközbeszerzése megvalósult.

A kivitelezési munkák teljesülése elérte az 50 %-ot.

Celldömölk helyszínen a vasútállomás alapozása, falazása, födémje, tetőszerkezete, belső burkolata, külső nyílászárói elkészültek. Remiz épület alapozása, falazata, fa tetőszerkezete, vakolata, festése, nyílászárói elkészültek. A térburkolat szegélyének készítése folyamatban van. A parkoló területén az alépítmény és a szegély elkészült. Vízellátás és szennyvízelvezetés alapszerelése megtörtént. Parkosítás földmunkái megtörténtek, a sétány alaprétege elkészült, a burkolatszegély kivitelezése megtörtént. A kisvasút sínpályájának ágyazata elkészült, a sínpálya fektetése közel teljes készültségű. A játszótéri eszközök szerkezeti elemeinek helyszíni szerelése megvalósult. Borgáta Község Önkormányzatának és Mesteri Község Önkormányzatának eszközbeszerzése megvalósult.

   
   
   
   
   
   
   

A kivitelezési munkák teljesülése elérte a 75 %-ot.

Celldömölk helyszínen a vasútállomás alapozása, falazása, födémje, tetőszerkezete, belső burkolata, külső nyílászárói, homlokzatszigetelése, fal és padlóburkolata, elkészültek. Az épületgépészeti csővezetékek, villanyszerelési munkák folyamatban vannak. Az informatikai-, kamera-, és riasztórendszer kábelezése megtörtént. A büfékonyha berendezési tárgyai telepítésre kerültek. Remiz épület alapozása, falazata, fa tetőszerkezete, vakolata, festése, nyílászárói, burkolata, bádogozása elkészültek. A térburkolat teljes felülete elkészült. A parkoló területén az alépítmény és a szegély elkészült a burkolat kialakítása folyamatban van. Vízellátás és szennyvízelvezetés külső hálózatának építése folyamatban van. Az öntözővíz ellátás elkészült. Parkosítás földmunkái megtörténtek, a sétány burkolat, és szegély kivitelezése megtörtént. A kisvasút sínpályájának ágyazata elkészült, a sínpálya fektetése közel teljes készültségű. A játszótéri eszközök szerkezeti elemeinek helyszíni szerelése megvalósult. A kisvasút mozdonyai és személykocsijai a remiz épületben elhelyezésre kerültek. A kiszolgáló út szegélye elkészült a burkolat építése folyamatban van. A növénytelepítés ültetőgödrei elkészültek. A látványdombok folyamatosan készülnek. Borgáta Község Önkormányzatának és Mesteri Község Önkormányzatának eszközbeszerzése megvalósult.

   
   
   
   
   
   
   
   
   

A kivitelezési munkák teljesülése elérte a 100 %-ot.

Celldömölkön egy régi pályaudvar külső megjelenését tükröző vasútállomás épület elkészült. A középső épülettömegében egy vasúttörténeti kiállítások, programok szervezésére alkalmas tér létesült. A keleti oldalon kiszolgáló funkciókat ellátó helyiségek (iroda, öltöző, szociális helyiségek), a nyugati oldalon pedig egy konyhatechnológiai eszközökkel felszerelt kávézó került kialakításra. Az épület körül térburkolattal ellátott peron készült, amely a kisvasút megállóhelye, illetve dél-nyugati része a kávézó teraszaként használható. A peronon padok és hulladékgyűjtők, illetve egy információs tábla is elhelyezésre került.
A tárolási és szerviz funkciót betöltő remíz épület a kisvasút sínpályájára felfűzve került megvalósításra. A mozdonyok és személykocsik nyitvatartási időn kívüli, illetve téli tárolása, valamint a kisebb karbantartási tevékenységeik továbbá az akkumulátorok feltöltése is itt végezhető.
A játszótér mászó, forgó, hálós, ügyességi eszközei két helyszínen kerültek telepítésre, ütéscsillapító burkolattal. A kisvasút kettő mozdonnyal és négy személykocsival rendelkezik pályája a játszótér körül készült el. A beléptető pontot és az állomás épületet összekötő szórt burkolatú fősétány a dombok között alacsony kandeláberes térvilágítással került kialakításra. Az út mentén információs tábla és több helyen pihenőpadok kerültek elhelyezésre hulladékgyűjtő edényekkel.
A gazdasági bejárat és a vasútállomás épülete között megépült a szórt burkolatú út, amin keresztül el lehet jutni a peron szomszédságában kiépített térkő burkolattal ellátott kijelölt akadálymentesített parkolóhoz, és alkalmas a teherszállítási, illetve tűzoltó felvonulási útvonalnak is.
A játszópark zöldfelületének növelése érdekében fák kerültek telepítésre, amelyek állékonyságának fenntartása karók elhelyezésével és hevederes rögzítéssel lett megoldva. A zöldterület fenntartásához kialakításra került az öntözővíz hálózat.
A parkolók a kerítésen kívül a megépített belső útra merőlegesen kerültek kialakításra. A kerékpártárolók a parkoló mellett kaptak helyet. A kivitelezési munkák műszaki átadás-átvételi eljárása lezárult.

A projekt megvalósításában részt vevő konzorciumi partnerek a turisták által közkedvelt egy-egy közösségi teret Mesteriben Mesteri Község Önkormányzata kültéri fitnesz eszközökkel Borgátában Borgáta Község Önkormányzata játszótéri eszközökkel fejlesztette.

   
   
   
   
   
   

 

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb